Sacha Distel spelar gitarr tillsammans med Brigitte Bardot

Sacha Distel

När Sacha Distel öppnade munnen flöt en strid ström av hits över världen. Men när hans röst klipptes bort skapade Thore Callmars en svensk höjdarlåt.

Sacha Distel föddes den 29 januari 1933 i Paris. Han var en av Frankrikes främsta jazzgitarrister och populärsångare under 1960- och 1970-talen. Hans största hit, Scoubidou (som gav honom det i Frankrike använda smeknamet Monsieur Scoubidou), kom redan 1958. Samma år hade han en hit med låten Brigitte, tillägnad hans dåvarande flickvän Brigitte Bardot.

Vi minns Sacha Distel främst för singeln Monsieur Cannibale, en långkörare sedan klubben Sunkits begynnelse, samt – inte minst – att det är Sacha Distel som gjorde den franska originalversionen av Thore Callmars brottarhit Mustaschen (och det är faktiskt samma komp som används hos våra hjältar).

Sacha Distel: Les Moustaches (1967)

Sacha Distels mamma spelade piano och han var nära släkt med orkesterledaren Ray Ventura, så karriärvalet tedde sig nog ganska givet. Till en början blev det jazzgitarr, som Sacha hade stora framgångar med, men efter hand tog sången över.

Han var också verksam som låtskrivare.

En svensk motsvarighet skulle kunna vara Östen Warnerbring; populär schlagersångare med finess, musikalisk bredd och konstnärlig kvalitet.

Sacha var så stor att han till och med dyker upp i en textrad i Peter Sarstedts världshit Where Do You Go To (My Lovely) från 1969:

You live in a fancy apartment
Off the Boulevard Saint-Michel
Where you keep your Rolling Stones records
And a friend of Sacha Distel, yes you do

Peter Sarstedt: Where Do You Go To (My Lovely)

Sacha Distel var programledare för en egen teveshow, Guitares et Copains som snabbt blev The Sacha Show, ett program som var omåttligt populärt i Frankrike under tio år. Under 1970-talet smittade populariteten av sig och Sacha blev en vanligt förekommande underhållare även i amerikansk och brittisk teve.

Sacha Distel: Monsieur Cannibale (1966)

Under 1980-talet gick Sacha Distels musikaliska karriär i stå och han drabbades hårt av både en allvarlig trafikolycka och senare cancer. Samtidigt sökte han sig tillbaks till sina rötter i jazzen och han uppträdde på en rad jazzfestivaler.

Kanske var det ett lyckokast, för på ålderns höst blev Sacha Distel åter cool i allmänhetens ögon. Han fick en revival som den franske romantikern med flera gästspel i brittiska teveprogram som följd och ett stort skivbolag kontrakterade honom på nytt, vilket i våra dagar får anses som något helt osannolikt.

Men. Cancern blev till slut hans fall. Sacha Distel avled den 22 juli 2004, 71 år gammal.

Tack

Tack till Roger Gunnarsson.

Läs mer


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *