Paul Paljett

Paul Paljett var arketypen för svensk schlagersångare på 1970-talet. Och en stor låtskrivare.

Paul PaljettFödd i Trollhättan den 30 mars 1955. Svensk dansbands grand old man, Paul Sahlin, bildade sitt första band – Byxan Boys – som 14-åring. Slog igenom som artist vid 20 vårar – då med artistnamnet Paul Paljett.

Som Paljett har Paul fått ta mer skit än han förtjänar, men vi kan inte undvika att nämna hans sinne för… bra… texter. Ofta med exotiska inslag, ofta med påhittade fantasiord – lättsjunget och lättrallat. En svårslagen höjdare är Balla Singoalla från debutalbumet:

Jag ville komma bort – se mig om
träffa flickor och få dricka rom
jag tog gitarren med – Italiens land
lockade med sin varma strand
vi dansa’ Holala, Boggalo
och min svarta tjej var jätte go’
ja det var livat, glatt och trevligt
när vi dansa’ fram min brud och jag
ja det var livat, glatt och trevligt
när vi dansade hon och jag

Balla, Balla Singoalla
pallar du för kärleken från lilla mig
kalla, kalla handen vill jag inte ha från dig
nej, nej du gillar väl mig
Balla, Balla Singoalla
svallar inte kärleken, säg min lilla vän
falla, falla vill mitt hjärta
om du vill gå från mig – nej du gillar väl mig

Hon var min ögonsten – favorito
det var en flicka kan ni tro
och kvällen kom med sång med trumpet
det var ett väldans hålligång
vi dansa’ Holala, Boggalo
och min svarta tjej var jätte go
ja det var livat, glatt och trevligt
när vi dansa’ fram min brud och jag
ja det var livat, glatt och trevligt
när vi dansade hon och jag

Balla, Balla Singoalla…

© Paul Sahlin, 1976

Vaddå, holala i Italien? Svarta tjej? Ta en charter, Pålle! Bert Karlssons Mariann satsade enormt på Paljett, vars debutalbum har en diger lista toppmusiker i kompet. Eller vad sägs om gitarristerna: Lasse Wellander, Hasse Rosén, Lasse Westman och Janne Schaffer

Bert Karlsson ska enligt uppgift ha burit Paul Paljett-tröja varje dag under mitten av 1970-talet! Citat från baksidan på debuten:

Två Sidor är en bra titel på PAUL PALJETT’s debut-LP, för det är just så man vill klassificera hans musik. Här finns såväl mjuka ballader som lite rockigare låtar. Det är mycket svårt att inte stampa takten när Paul kör igång t.e.x. Reggae Bump eller Rock Ludi Li Lej, så gott folk sätt på plattan riv undan mattan och börja dansa. Det gungar så sköööönt.
Musikhälsningar / Bert Karlsson

Innan Paul Sahlin lämnade solokarriären bakom sig, så gjorde han en LP under namnet Paul – Passar galoscherna. Musikaliskt närmar han sig här rocken. Det är tidigt 1980-tal och Magnus Uggla lurar i vassen… Särskilt textmässigt slår intrycken från den fräcke Uggla igenom, inte minst i – den ärligt talat ganska förskräckliga – låten Hur var hon i sängen.

Nytt steg i karriär

Paul Sahlin var fram till våren 2004 sångare i dansbandet Matz Bladhs. Under sensommaren samma år fick världen veta varför han lämnade gruppen: Paul Sahlin lämnar dansbandsmusiken och återupptar sin karriär som soloartist – under artistnamnet Paul Paljett! Sensation! Dubbel sensation! Dessutom intervjuades Paul i Svensktoppen söndagen den 22 augusti, där programledaren Annika Jankell byggde intervjun på och läste högt ur denna artikel på Sunkit.com… Vi väntar fortfarande på råjaltys, SR 😉

Paul Sahlin är bosatt i Trollhättan. Så här säger Matz Bladhs trummis – Patrick Olsson – om Paul Sahlin:

– Om Paul inte var en svensk musiker skulle han endera vara en ungersk svajmastartist eller en tibetansk rökelsemånglare.

Paul Paljetts karriär summeras av Paul själv på CD-samlingen Paul Paljett Story, Mariann 1996.

Pop trivia: Paul Paljett omnämns i Jean Bolinders kriminalroman Näktergalen från 1978:

Birgitta och Agneta hade spelat ABBA och Harpo och Paul Paljett.

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> Köp CD:n Paul Paljett Story (extern länk)
> Paul Paljetts webbplats (extern länk)
> Matz Bladhs webbplats (extern länk)
> Svensktoppen på SR:s webbplats (extern länk)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Paul Paljett”

 1. Profilbild för Carin
  Carin

  1980 sändes faktiskt det ända intervju program med Paul Paljett på Sveriges Radio P3 gjort av ett fans till honom o det va jag som gjorde den o detta finns dokumeterat på 1 kassettband här hemma hos mig och även hemma hos Paul Paljett Sahlin hemma i Trollhättan

 2. Profilbild för lennart behrmann
  lennart behrmann

  Hej!
  Var med i en filminspelning på Vrångö i Göteborgs skärgård
  på 70- talet vi var två som windsurfade och Paul och vi satt vid
  brasan på kvällen i solnedgången och han spelade gitarr och sjöng minns inte riktigt sången men vi skulle medverka i ett tv program.

  roligt om det fanns någon inspelning på detta?

  Lennart Behrmann

 3. Profilbild för C Morgan Johansson
  C Morgan Johansson

  Paul Paljett är underskattad. Hans karriär startade när proggen och vänsterretoriken lade sin mörka skugga över glädje och framtidstro. Betänk bara att ABBA ratades av dessa ofräscha proggare som läppjade rödvin och drog en holk hasch och hade uppfattningen att de stöttade oss arbetarpojkarna. Paul Paljett skrev trallvänlig och upprymmande schlagers med lättsamma texter. Varför var det fel om man gladde oss vill jag fråga proggarna. När Paul sedan gick över till dansbandssvängen med Mats Bladhs var hellerbinte dansbanden rumsrena hos proggarivrarna. Dansband som konsumerades och gladde oss i arbetarklassen i våra genom folkrörelsen främjade Folkets Park. När ska proggen granskas som överhetens rövslickare/ Morgan

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej C Morgan! Lite svårt att se hur Paul Paljett kommer in i det här, men du har säkert rätt. Osäker på vad du menar med progg, överhet samt rövslickare men det blir nog bra. Året då Paul Paljett debuterade fick VPK 4,75 procent av rösterna och SKP 0,32. Någon får nog ställas till svars tids nog. / Ny-Magnum, Sunkit

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *