Nick Borgen & Scandinavians

Nick Borgen var en vinnare långt innan We are all the winners

Nick Borgen är kommen från Andenes i norra Norge. Verksam som artist i Sverige sedan studietiden i slutet av 1960-talet. Han vann Saxons veckotidnings och Gröna Lunds talangjakt "Stjärna -71" och har egentligen turnerat i dansbandssvängen sedan dess.

Det första bandet med framgång var Scandinavians – eller Nick Borgen med Scandinavians, som de kallade sig. Nick har sedan varit med i Thor-Erics och därefter haft stor framgång som soloartist, bland annat med en rad framträdanden i melodifestivalen – med skiftande kvalitet. Minnesvärda framträdanden är We are all the winners (tillsammans med fri-idrottarna Maria Akraka, Erica Johansson och Frida Johansson) och World wide web (någon skulle bli först).

Medlemmar i Scandinavians:

 • Nick Borgen, sång och sologitarr
 • Sven-Erik Eklund, trummor
 • Tommy Jönsson, gitarr
 • Östen Fladvad, gitarr
 • Hasse Wetterstrand, bas
 • Johnny Wetterstrand, orgel

Scandinavians kan vara svåra att hitta i original, framförallt deras livealbum DansPartaj från 1972 (Rondell SLALP 1016). Det är på denna skiva, som för övrigt kom med två olika omslag, som Scandinavians framför sin odödliga version av Partaj-aj-aj, skriven av trion Stikkan Andersson, Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Refrängens "aj-aj-aj partaj-aj-aj, det är toppen med partaj, vin och brudar och raj-raj" talar sitt eget språk. En av de stora svenska klassikerna!

Så här lyder baksidestexten på skivan:

DansPartaj är en äkta live-platta. Här är det inte fråga om applåder på "burk" utan glädjeyttringar från ett par hundra dansglada gäster på Jönses loge, Hälsingland. I radiosammanhang tidigare presenterad som Finnskogens Nalen. Vi drog ut 30 mil från den ombonade studion för att försöka fånga stämningen i den trivsamma logen. Här möttes gammalt och nytt. Från spindelvävsklädda bjälkar hängde mikrofonteknikens senaste under och kilometervis med kablar draperade loge och loft. I stallet trängdes modern inspelningsapparatur i Pålles gamla spilta. Hur vi lyckades får Ni avgöra. Vi tror att Ni kommer att trivas med DansPartaj.

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> Nick Borgens webbplats (extern länk)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

11 svar till ”Nick Borgen & Scandinavians”

 1. Profilbild för Tommy Wåhlin
  Tommy Wåhlin

  Hej alla , Jag var med och spelade i NickBorgen &Scandinavians
  jag har bytt efternamn och heter nu Wåhlin (släktnamn)
  Det var en fantastisk tid att lira i den gruppen , vi drog ofta fulla hus på många ställen i Sverige och Norge . Nick och jag har fortfarande mycket nära kontakt, brukar träffas ibland. Om nägon vill ha kontakt med mig så skicka gärna ett mail.

  Många hälsningar Tommy……..

 2. Profilbild för Ewa
  Ewa

  Hej ”Killen”
  Var alltid på Masthugget i Göteborg när ni spelade där.
  Var även på dans med er i Sävsjö tror jag det hette.
  Många fest foto från detta… Glada minnen.

  Spelar du inte längre?
  Vill bara säga Glad Sommar Tommy.

  Kram från Gbg och Ewa

 3. Profilbild för Tommy wåhlin
  Tommy wåhlin

  Hejsan Eva, Otroligt kul att läsa detta från dig , fast det var ett tag sedan . Nick och jag och Hasse har fortfarande kontakt . Skriv till mig om du vill veta mera .
  Hälsningar Tommy,,,,,,,,,,,,,

 4. Profilbild för Tommy i Scandinavians
  Tommy i Scandinavians

  Sitter här och tänker på de goda minnen man har från tiden med NICK BORGEN &SCANDINAVIANS

  Om någon har tid och lust ! så hör gärna av er , det är bara så coolt när man tänker på allt man har upplevt .
  Tänker på alla dansställen , och Stjärna 73 , Och turne med Ulf Elving , och vi var också med i TV mm mm
  Hälsn Tommy //…………………..

 5. Profilbild för staffan löwenberg

  hej tommy hur leker livet i dag?? jag sjöng i eldebros på den tiden!! men jag har ochså bytt namn efter min fru!! jag musiserar fortfarande men inte i dansband längre!! utan jag skaffade mej ett störreband STORBAND!! och kör mycket jazz idag samt hyr ut ljudanläggningar! och sjunger mycket i kyrkor
  ma höres
  N Staffan

 6. Profilbild för Rhoger Nilenstrand
  Rhoger Nilenstrand

  Hej Tommy. Vilken trevlig överaskning att hitta dig. Jag och många många fler kommer fortfarande ihåg alla de magiska kvällar med Scandinavians på Folkts Hus i Niilivaara. Har försökt googla efter er och såg att Johnny inte längre finns kvar. Snacka om att han hade förmågan tt skapa stämning och öar publiktrycket. Har ett svagt minne av att du planerade att lämna orkestern och försörja dig som studiomusiker……?

 7. Profilbild för tommy wåhlin
  tommy wåhlin

  Hej Rhoger !
  Kanonkul att du har skrivit , Ja man glömmer inte Niilivaara , mins att vi spelade där några gånger , full fart och mycket trevliga mäniskor .
  Jag och Nick och Hasse har fortfarand kontakt med varandra , Nick är ute och trubadurar , och jag spelar fortfarande i mitt första band , vi spelar några gånger per år , det går inte att sluta . Hör gärna av er igen Hälsningar Tommy I Scandinavians ..

 8. Profilbild för tommy wåhlin
  tommy wåhlin

  Tjena Staffan !
  Jag kommer mycket väl ihåg dig och Eldebros . Jag berättade i brevet ovan att Nick Hasse & Jag har alltid kontakt och träffas ibland .
  Jag spelar också fortfarande med min gamla grupp som jag var med och startade (Cattings) , och trubadurar även lite på partay aj aj aj he he !!
  Vi kanske hörs någon gång .
  Tommy ….

 9. Profilbild för Bror Grönlund
  Bror Grönlund

  Hej Tommy!
  Jag heter Bror Grönlund och vi följdes åt mycket på danser på 70-talet,, jag är från Östersund och Nick bodde mycket hos mig. Den roligaste resabn var nyårsafton i Tänndalen tror jag det var. Har fortfarande kontakt med Nick, jättekul om du kunde höra av dig.
  Hälsningar Bror

 10. Profilbild för Lennart Svensson
  Lennart Svensson

  Hej. En Lp med Scandinavians avslutas med ett potpurri ”sju minuter Beatles” som var kanonbra. Jag har slarvat bort skivan, men jag undrar om det går att få tag i den nu. Jag kommer inte ihåg namnet på albumet. Är det någon som kan hjälpa mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *