Mona L. Olsson

Anade Mona L. Olsson, när hon satt där i köket och sjöng, att hon skulle förändra våra liv?

Svensk demohistorias Grand Old Lady. Ingen minns längre när Furir i Agadir och de andra kioskvältarna började cirkulera i den svenska musikbranschen, men inspelningarna har fått god spridning. Faktiskt så god, att herrar Måns Herngren och Hannes Holm i ett av sina teveprogram på 1980-talet lät Tommy Körberg framföra en valspop (om ordet låter sig skapas) av Furir i Agadir, producerad av Michael B. Tretow. Tyvärr kan man konstatera att Körbergs version inte når ens i närheten av Mona L Olssons debila kvaliteter.

Jag åkte till Agadir
ej för att träffa en furir
Sol och sommar det var
i Marocko
Vi badade i (?)
Underbara dagar…

Mona L Olsson var entonighetens okrönta drottning och hade en helt egen uppfattning om musik och text. Även ett välkänt örhänge blev ett Olsson-original i hennes omilda händer. Mig veterligen har Mona L Olsson aldrig framförts offentligt, med undantag för Tommy Körbergs version för teve.

Tyvärr lär Mona L Olssons öde ha varit i den mer tragiska skolan, hon avled för några år sedan, djupt schizofren.

Av Magnus Nilsson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Mona L. Olsson”

  1. […] Herngren och Hannes Holm egentligen för hållhake för att lyckas få Tommy Körberg att sjunga drottningen av debil atonalitet, Mona L. Olssons, gamla örhänge Furir i Agadir i rikstäckande […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *