Love Explosion

Gärdesfest. Progg. Ostämt. Ändå så bra. Göteborgsbandet Love Explosion steg in i rockhistorien och var inte korrekta åt något håll.

Love Explosion (detalj från omslag)
Love Explosion (detalj från omslag)

Love Explosion bildades redan 1968 och gjorde musikrörelsen osäker med Göteborg som bas. Gruppen deltog på den första Gärdesfestivalen den 20-23 augusti 1970 och måste nog utnämnas till en av de mest ostämda orkestrarna i populärmusikens historia. Händelsen finns dokumenterad i låten Ljusne (som finns på livedubbeln Festen på Gärdet, och som i en annan version och med titeln Stockholms City finns på Love Explosions LP Bästa låtar).

Love Explosion ansågs på sin tid ganska svängiga och det ligger, trots det minst sagt amatörmässiga handlaget, mer Rolling Stones än politisk korrekthet i gruppens valhänta eskapader. Flera spår på gruppens album är riktigt bra och Love Explosion är också minnesvärda för rader som

…för Wallenberg och Wickman
de har mig i sina klor
Jag måste lämna Ljusne,
jag måste resa från far och mor…
fast det grämer mig,
ja det grämer mig

Observera att den Gunnar Danielsson som förekommer i gruppen inte ska förväxlas med sin namne från bl.a. teves Guldslipsen.

Love Explosion har återbildats i modern tid och har gett ut en klart hörvärd CD. Dessutom har bandet generöst publicerat sin debutskiva, ovan nämnda Bästa låtar, för fri nedladdning från sin webbplats.

Av Magnus Nilsson

Tack
Tack till Mikael William-Jörgensen (fd Jörgenfelt), sångare i Love Explosion.

Relaterade länkar
> Love Explosions webbplats (extern länk)


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *