Little Marcy

Little Marcy – med trombon och trädocka för barnens frälsning

Hon spelade trombon, hon sjöng med gäll barnröst. Så träffade hon Miss America och hon blev två, eller en och en halv… Möt Marcy Tigner som Little Marcy.

Marcy Tigner föddes som Marcellaise Hartwick den 24 augusti 1921 i Wichita, Kansas. Efter att som barn sett en ung man framföra gospelsånger på trombon plockade lilla Marcy genast upp detta instrument. Som tonåring vann hon ett antal tävlingar med sitt trombonerande. Samtidigt började Marcy att ta sånglektioner. Efter att i snabb takt avverkat tre sånglärare med sin höga, gälla barnröst lades sjungandet åt sidan. Två gospeltrombonerande skivor följde tills Herren hörde bön och Cornerstone Records uppenbarade sig i sin jakt på ett religiöst sjungande barn. Marcys unika röst blev en välsignelse.

Det blev fyra LP med omslag på en tecknad barn-Marcy i pippi-flätor. Men Marcy kände sig inte bekväm med sina framträdanden – en vuxen som sjöng med barnröst – när hon turnerade runt i kyrkorna. Då kom nästa uppenbarelse i form av Miss America 1965, Vonda Van Dyke, en erfaren buktalare, som föreslog Marcy denna utväg. Little Marcy föddes!

Teveshow med Little Marcy

En sockersöt buktalardocka med ett uppdrag från Gud… En rad skivor på de populära kristna bolagen Word Records, Zondervan Recordings och deras underetiketter följde. Så småningom kom Marcy Tigner upp i ett fyrtiotal album innan hon på 1980-talet så sakteliga drog sig tillbaka.

Idag har dessa märkliga skivor, från 1960- och 1970-talen, blivit alltmer eftersökta och med sin udda mix av daterad charm, religiös mani och amatöristiskt buktaleri börjat finna vägen till en ny generation lyssnare. Det finns något lätt obehagligt i Little Marcys inte så sublima mani, som om denna borderline-docka när som helst kommer att bli psykotisk och slakta oss alla i Guds namn… Emellanåt övervinns man av en kvävande känsla av att bli inlindad i spunnet socker på ett väckelsemöte. Detta är musik som kan förpassa den mest härdade lyssnare i religiös extas.

Be, be för ditt liv!

Uppdatering: Marcy Tigner gick ur tiden den 17 maj 2012.


Publicerat

i

av

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *