Lasse Holm

Obla-di, obla-da. Skrevs inte av Lasse Holm (längst till vänster på bilden). Det är ett undantag.

Schlagerveteranen Lasse Holm kan använda många titlar, men det är som låtskrivare han är allra mest känd. Ett ord som ”flitig” är för futtigt i sammanhanget. Lasse Holm har haft över 70 låtar på svensktoppen, har vunnit den svenska melodifestivalen med bl.a. Främling, Eloïse och Bra vibrationer.

Han har sjungit duett med Monica Törnell i Är det de’ här du kallar kärlek. Han står bakom låten Växeln hallå. Han finns representerad på skiva med omkring 600 låtar. Det fanns en tid då Lasse steg upp på morgonen, satte sig vid flygeln och började komponera hit efter hit… det var hans jobb.

Man kan skönja flera röda trådar hos låtskrivaren Lasse Holm. Ett sådant stråk är boogieschlager, den sorts låtar som sedan början av 1970-talet överrepresenterats i Melodifestivalen. Bra vibrationer är ett typexempel i genren. Ett annat signum för Herr Holms skaparkonst är den lättsjungna sångmelodin, orden hamnar utan svårighet rätt i artistens mun. Gärna levererat i form av påhittade ord – eller dess släktingar.

Förmodligen missnöjd med det egna bolagets representation i tävlingen gav affärssnillet Bert Karlsson 1977 ut albumet 16 bidrag till Melodifestivalen. En av dem som inte kom med är Lasse Holm. Han framför på plattan (som för övrigt pryds av ett foto taget på tevebilden från tävlingen) låten Obi-dobi-dam-dam. 1983 var det dags för Do Re Mi (framförd tillsammans med dottern Paula), visserligen skriven av Jan Teigen och Anita Skorgan men ett självklart steg i Lasse Holms produktion.

1986 var ett betydelsfullt år för svensk popmusik och dess möjligheter på den internationella marknaden. Då inbjöds alla medlemsländer i Eurovisionen att bidra med varsin låt för sändning i respektive lands teve. I Sverige gick uppdraget till den erkänt framgångsrike Lasse Holm.

Lasse Holm kom tillbaks med låten Canelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia). I säkert tio år efteråt associerade hela Europa svensk musik med ”medelålders män som sjunger pompösa låtar om maträtter” (fri översättning från brittiska Sounds).

Textens tema må tas med en klackspark, men återigen framträder mönstret: texten är tacksam att sjunga, fraserna sitter, sångaren slipper dra och tänja på orden. Helt klart en av Holms styrkor.

Lasse Holms popkarriär

Mer om Lasse Holm: Startade karriären i pop- och dansbandet Moonlighters på 1960-talet. Skivbolaget Sonet provade till och med att lansera Lasse Holm internationellt, varför gruppen ett tag hette Larry Moon & The Moonlighters. Larry Moon! På omslaget till albumet On the right new track (Swedisc SWELP C 66) påstås Lars Holm medverka med ”orgel, piano, vocals”. Hur internationellt är det? I övrigt bestod The Moonlighters under denna tid av Billy Gustavsson, trummor och sång; Christer Lindahl, trumpet; Lennart Carlsmyr, bas samt Hinke Ekestubbe, flöjt och tenorsax. (Hinke kallas på omslaget Hinky. Senare medlem i bland annat Björn Skifs & Blåblus).

Lasse Holm har också arbetat som programledare i olika underhållningsprogram i teve, t.ex. Diggiloo, Sikta mot stjärnorna och Pictionary.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Lasse Holm”

 1. Profilbild för Karl-Gunnar Backlund
  Karl-Gunnar Backlund

  Går det att få tag i skivor med Larry Moon?? Tacksam för svar

 2. Profilbild för Chris Hilli

  Jag söker överallt efter Moonlighters LP ”On the right track”, utgiven på Swe-Disc, dvs originalutgåvan Jag gjorde omslaget till skivan och omslaget jag har är tyvärr sönderklippt, skivan har jag. Någon som hjälpa mig??

  mvh

  /chris

 3. Profilbild för Angelica Börgesson

  Hej! Jag är ett stort fan av Lasse Holm, har lyssnat på hans musik sedan jag var barn. Det är speciellt två låtar jag lyssnade på som tonåring, då på kassettband. Älskade dom låtarna, men har inte hittat dom att få tag i nu någonstans. Ni kanske kan hjälpa mig?

  Vet inte titeln på dom, men kommer ihåg en del av texten på båda låtarna.
  Den ena tror jag kan heta ”Om du vill” eller ”Om jag vill”. Det är en lite snabbare låt och texten är ungefär såhär i refrängen:
  ”Om du vill, vill jag stanna hos dig, dela den längtan som bor i mig. Om du vill, så ger jag dig allt jag har. Vill du stanna så ger jag dig allt och lite till….om du vill. Om jag vill, vill jag stanna hos dig, ända till morgonen väcker mig, om du vill….så ger jag dig allt jag har. Vill du stanna, så ger jag dig allt och lite till…om du vill.”

  Den andra är i lugnare tempo och går ungefär såhär i refrängen:
  ”Jag väcker dig innan jag går, ger dig min morgon så du förstår, att det som du gav och det du får, ska stanna kvar. Jag väcker dig så att du kan, se att vi äntligen nått varann. Ett stormande hav har fört oss fram. Vi är beroende…utav varann”

  Det skulle betyda mycket för mig om jag på något sätt kan få tag i dom här låtarna, eller åtminstone få veta vad dom heter.

  Tack på förhand.

  MVH Angelica Börgesson

 4. Profilbild för Kurth Berggren
  Kurth Berggren

  Ingen kommentar utan mer en efterlysning.
  Lasse Holm skrev ”Alicia” som fanns på The Shanes skiva ”Party”
  Enligt infon på skivan heter den ”Mr DJ” i original.
  Sökt och letat men inget funnit.
  Vet någon vem som i så fall skrev och sjöng originalet (om det inte var Lasse själv”
  Kurth Berggren

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *