Obla-di, obla-da. Skrevs inte av Lasse Holm (längst till vänster på bilden). Det är ett undantag.
Schlagerveteranen Lasse Holm kan använda många titlar, men det är som låtskrivare han är allra mest känd. Ett ord som ”flitig” är för futtigt i sammanhanget. Lasse Holm har haft över 70 låtar på svensktoppen, har vunnit den svenska melodifestivalen med bl.a. Främling, Eloïse och Bra vibrationer.
Han har sjungit duett med Monica Törnell i Är det de’ här du kallar kärlek. Han står bakom låten Växeln hallå. Han finns representerad på skiva med omkring 600 låtar. Det fanns en tid då Lasse steg upp på morgonen, satte sig vid flygeln och började komponera hit efter hit… det var hans jobb.
Man kan skönja flera röda trådar hos låtskrivaren Lasse Holm. Ett sådant stråk är boogieschlager, den sorts låtar som sedan början av 1970-talet överrepresenterats i Melodifestivalen. Bra vibrationer är ett typexempel i genren. Ett annat signum för Herr Holms skaparkonst är den lättsjungna sångmelodin, orden hamnar utan svårighet rätt i artistens mun. Gärna levererat i form av påhittade ord – eller dess släktingar.
Förmodligen missnöjd med det egna bolagets representation i tävlingen gav affärssnillet Bert Karlsson 1977 ut albumet 16 bidrag till Melodifestivalen. En av dem som inte kom med är Lasse Holm. Han framför på plattan (som för övrigt pryds av ett foto taget på tevebilden från tävlingen) låten Obi-dobi-dam-dam. 1983 var det dags för Do Re Mi (framförd tillsammans med dottern Paula), visserligen skriven av Jan Teigen och Anita Skorgan men ett självklart steg i Lasse Holms produktion.
1986 var ett betydelsfullt år för svensk popmusik och dess möjligheter på den internationella marknaden. Då inbjöds alla medlemsländer i Eurovisionen att bidra med varsin låt för sändning i respektive lands teve. I Sverige gick uppdraget till den erkänt framgångsrike Lasse Holm.
Lasse Holm kom tillbaks med låten Canelloni, Macaroni (Pizzeria Fantasia). I säkert tio år efteråt associerade hela Europa svensk musik med ”medelålders män som sjunger pompösa låtar om maträtter” (fri översättning från brittiska Sounds).
Textens tema må tas med en klackspark, men återigen framträder mönstret: texten är tacksam att sjunga, fraserna sitter, sångaren slipper dra och tänja på orden. Helt klart en av Holms styrkor.
Lasse Holms popkarriär
Mer om Lasse Holm: Startade karriären i pop- och dansbandet Moonlighters på 1960-talet. Skivbolaget Sonet provade till och med att lansera Lasse Holm internationellt, varför gruppen ett tag hette Larry Moon & The Moonlighters. Larry Moon! På omslaget till albumet On the right new track (Swedisc SWELP C 66) påstås Lars Holm medverka med ”orgel, piano, vocals”. Hur internationellt är det? I övrigt bestod The Moonlighters under denna tid av Billy Gustavsson, trummor och sång; Christer Lindahl, trumpet; Lennart Carlsmyr, bas samt Hinke Ekestubbe, flöjt och tenorsax. (Hinke kallas på omslaget Hinky. Senare medlem i bland annat Björn Skifs & Blåblus).
Lasse Holm har också arbetat som programledare i olika underhållningsprogram i teve, t.ex. Diggiloo, Sikta mot stjärnorna och Pictionary.
Lämna ett svar