Håkan Thanger

Håkan Thanger

Håkan Thanger har en lång och bred bana genom svensk populärmusik bakom sig. Ändå är han en doldis, ett namn som sällan syns på skivomslagens framsida. Men på baksidorna… oj, oj, oj!

Håkan Thanger föddes den 23 oktober 1943 i Lännersta i Nacka utanför Stockholm. Han har dock varit bosatt i Aspudden i stort sett hela sitt liv. Som tonåring sattes han av sin mor att studera för en pianotant, men tröttnade snart på skalor och etyder. Han hittade istället sin morfars gamla gitarr, lärde sig själv att spela och startade rockbandet The Thundermen – med The Shadows som förebild. Debuten gjordes på Nalen och framgången ledde till många engagemang på ungdomsgårdar (bland annat Kingside) och turnéer.

Gitarr hos Weine Renliden efter lumpen

Efter militärtjänsten som signalist fick Håkan Thanger jobb som gitarrist i trumpetaren Weine Renlidens orkester, ett engagemang som varade fram till 1967-1968. Då bestämde sig Håkan för att ägna sig åt fördjupade musikaliska studier och skrev in sig vid Birkagårdens Musikfolkhögskola, där han gick ut efter tre års heltidsstudier.

Under studietiden träffade han många kollegor och fick chansen att hoppa in istället för Gert Avelin i sånggruppen Country Four, där han sjöng och spelade både elgitarr och elbas tillsammans med Kerstin Dahl, Nisse Nilsson och Pierre Isacsson. Det blev turnéer, skivor och framträdande i bland annat Frukostklubben. Beviset är en frukostklubbnål, ett minnesmärke som Håkan bär med stolthet.

Håkan Thanger bildar Vildkaktus

I början av 1970-talet var Håkan med om att bilda gruppen Vildkaktus tillsammans med Olle ”John Lennon” Nilsson, Gösta Nilsson (pappa till Lisa Nilsson) och Ali Lundbohm. Det blev radio, teve, Gyllene Cirkeln och skivinspelningar hos Roger WallisMNW i Vaxholm.

Nu hade Håkan gått över sexsträngad elbas. 1972 ringde Lill-Babs, som behövde en basist till sin folkparksshow. Det blev en lika intensiv som härlig tid – som kom att vara i sju år. Hundratals folkparker varje sommar, månadsjobb på guldkrogar, Bacchi Wapen, Trädgårn, Bolaget… och utlandsjobb, ända till Hong Kong.

Sång och dans hos Hasse och Tage

Håkan Thanger har också medverkat i revysammanhang. Det var 1973-1974 i Hasse och Tages revy Glaset i öratBerns. En långlivad succé med ständigt utsålda föreställningar, där Gunnar Svensson var kapellmästare. Revyn spelades sex kvällar i veckan, vilka för Håkans del inte stannade med detta, eftersom han även spelade till dans efter showen – i Weine Renlidens orkester.

Under denna hektiska tid var han även med i den återuppståndna sånggruppen Gals & Pals, nu med nya medlemmar och namnet , påhittat av ledaren och arrangören Lasse BaggeMän, Kvinnor & Sång.

Både Jerry Williams och Åke Sandin

Håkan har även spelat och turnerat med Jerry Williams, Östen Warnerbring, Delta Rhythm Boys, Arne Bill, Claes-Göran Hedenström, Mona Wessman och många föet. Han har också gjort en kortare sejour i Family Four – som ersättare för Pierre Isacsson – med Berndt Öst, Agnetha Munther och Marie Bergman.

Som studiomusiker, mest som bakgrundssångare, har Håkan medverkat på över 500 skivinspelningar. Bland paradnumren finns faktiskt medverkan på Åke Sandins legendariska LP ”med kokäkta omslag”.

Ljudtekniker på egna Soundtrack Studios

Under senare hälften av 1970-talet och början av 1980-talet drev Håkan den egna inspelningsstudion Soundtrack Studios, där ett stort antal demotejper, singlar och LP-skivor – i alla tänkbara genrer – kom till. Håkan hade även efter att Soundtrack lades ned en helt digitaliserad studio, främst för att spela in eget material.

Någon gång på 1970-talet spelade Håkan in reklamsingeln Polarbjörnen, på uppdrag av husvagnsfabriken Polarvagnen , en ofta önskad låt på klubben Sunkit.

Under 1980-talet hade Håkan ett eget band på Viking Line; Legitimation och spelade också i Karl-Erik Sandbergs dansorkester.

På Svensktoppen med Då går jag ned i min källare

Håkan Thanger har under hela sin musikaliska bana skrivit musik, texter och arrangemang med otal alster i Stims rullor. Största framgången på det området kom med Då går jag ned i min källare, som Pierre Isacsson bullrade igenom med sin härliga basröst. Pierre skrev texten till Håkans melodi. Året var 1974 och den låg länge på Svensktoppen – och resulterade i både guld- och diamantskivor.

Vid 1982 års svenska melodifestival medverkade Håkan som textförfattare till Fender 62, som framfördes av The Shanes och placerade sig som sexa; med Svensktoppen som följd.

Avslutade arbetslivet som arbetsförmedlare

Mellan 1994-2005 arbetade Håkan Thanger som tjänsteman och arbetskonsult vid Arbetsförmedlingen. Först i nio år som förmedlare av jobb till musiker, artister och skådespelare på Arbetsförmedlingen Kultur Media och från 2001 på Arbetsförmedlingen Rehabilitering i Liljeholmen.

Efter pensioneringen har Håkan fortsatt att vara aktivt som musiker och kompositör.

Skivor med Vildkaktus

 • Tidsmaskinen, LP, 1970, MNWL-11P
 • Våra cyklar, LP, 1971, Polydor 2379024
 • Moralens mjuka möbler / Limu, limu lima, singel, Polydor 2053 056
 • Natten, LP, 1972, Polydor EFG 7218
 • Natur du kämpar / Vila vid denna källa, singel, Polydor 2053. 092
 • Ibis, LP, 1974, EFG 5015108

Tack

Stort tack till Håkan Thanger, som generöst hjälpt till med fakta, historier och allmänt glada tillrop till oss på Sunkit.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Håkan Thanger”

 1. Profilbild för HASSE WIBORG

  HEJ HÅKAN?! HUR STÅR DET TILL? SJÄLV MÅR JAG UTMÄRKT EFTER HJÄRTRENOVERING! VI BORDE TRÄFFAS, KANSKE… DET VAR LÄNGE SEDAN… MVH HW

 2. Profilbild för HASSE WIBORG

  Hej Håkan! Hoppas, du lever och mår bra! Nu har det gått år. Jag fortsätter att skriv både texter och annat. Hör av dig, vet ja’!

 3. Profilbild för Chris Hilli

  Oj vad kul att läsa om folk som fanns med på den gamla goda tiden.
  Jag jobbade bl.a som fotograf åt Roger Wallis och gjorde en del skivomslag för Green Light records och Swe-disc och Olga + Mercury 🙂
  Har några svartvita artistbilder på min hemsida. Kolla gärna sidan.

 4. Profilbild för HASSE WIBORG

  Ja, så gick det ett år igen! Hör av dig, vet ja’!

 5. Profilbild för Henry K.O. Norman

  Hej Åkanhall Angerthall!
  Henry Norman här, Pierres äldre broder. Jag undrar om du har Agnetha Munthers epostadress? Om så är fallet hoppas jag att du skickar den (och din egen) till mig, henry.ko.norman@gmail.com.
  Tack och God Jul!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *