Don Curtis

Don Curtis

Den vite indianen, den svenske Elvis, kungen av skrivna autografer. Han föddes som Curt Nordlander, men återskapade sig själv som Don Curtis.

Född som Curt Nordlander i Fredrika, Västerbotten. Don Curtis ägnade ungdomen åt att tillskriva Lennart Hyland för att komma med i teveprogrammet Hylands hörna. Enligt Hylands utsago blev det omkring 70 brev, Don Curtis själv har medgett siffran 20. Till slut fick han ett litet genombrott genom att framföra Men of Dakota i nämnda program.

Don Curtis var i hela sitt liv i det närmaste besatt av de nordamerikanska indianerna och han ägnade somrarna åt att förestå turistattraktionen Indianlägret i Sälen.

Don Curtis uppträdde som Elvis-imitatör på King Creole i Stockholm under 1980-talet.

Don Curtis hade ett intressant förhållande till marknadsföring, bland annat sålde han sina skivor genom att knacka dörr (och signera skivorna, därav alla signerade exemplar) och gav ut en stödsingel inför OS 1984; ”en del av intäkterna går till Sveriges olympier”. Ganska enkelt att lova, eller hur?

Kuriosa: har tagit 1.93 i höjdhopp.

Don Curtis avled 2001.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

23 svar till ”Don Curtis”

 1. Profilbild för dennis
  dennis

  han var min morfar fattar inte att han dog

 2. Profilbild för Maria Norman
  Maria Norman

  Dennis, då måste ju vi vara släkt för Kurt var min kusin! Min pappa heter Kent Norman och är syster till Inga-Britt Nordlander som var Kurts mamma. Han var iaf en mycket speciell och unik person. jag tror vi träffades när Kurt fyllde 50 år och vi firade uppe i Sthlm..

 3. Profilbild för Karl Norman
  Karl Norman

  Spelade med Don Curtis i mitten av 60-talet. Då var han snäll och speciell och kanon i rocklåtar på livescen. Jag gillade inte hans indianmusik så mycket, men han var grym på covers. Bland de allra bästa.

 4. Profilbild för Staffan Olsson
  Staffan Olsson

  Curt kände jag sedan han var cirka 16 år. Vi tävlade båda för IF Castor i Östersund, han hoppade höjd och jag kastade spjut. Han var en mysig och fin kille, lugn och bra att umgås med. Visste ju inte då att han var musikaliskt begåvad. Sedan startade han sin indianska musikkarriär och jag kom någon gång i kontakt med hans bror, som sålde skivor genom att knacka dörr. Curt träffade jag aldrig mer men jag har honom i kärt minne och t.o.m. inspelad på någon film från någon resa i landet. Vi deltog tillsammans i skol-SM och i det som på 60-talet kallades för UP-finaler, Ungdomspropagandan.
  Frid över ditt minne, Curt.

 5. Profilbild för anders nilsson
  anders nilsson

  När jag jobbade på Seven Eleven i korsningen Götgatan -Ölandsgatan
  i slutet på 80-talet så kom han in med sin stora väska med alla plattor
  jag köpte en hel del av han plus att han lanserade sin nya platta,comebacken så att säga med affischer som han satte upp där han skulle uppträda med sin show ,Curt var en väldigt trevlig,trygg norlänning i en jävligt hård och tufft Stockholm framförallt i hans bransch och som alla skriver hade han en underbar röst i klass med the King!Jamma på där in himlen!

 6. Profilbild för Kent Norman
  Kent Norman

  Hej

  Såg att min dotter Maria Norman kommenterat.

  Jag själv är bror till han mamma, morbror alltså.
  Kurts pappa Arne Nordlander var vägmästare och flyttade runt en hel del.
  Varje sommarlov kom familjen till uppväxtplatsen Sandslån. Har många minnen med Kurt från tidigt 50 tal till hans för tidiga bortgång 2001, bara 57 år gammal.
  Kurt skulle haft en manager som styrde lite vad gäller hans musikaliska karriär, men Kurt hade alltid egna ideer som han ville förverkliga.
  Han levde i alla fall på sin musik, den hårda vägen till sin död. Hur många skulle klara detta idag utan uppbackning.
  Var med på begravningen i Sälen 2001, det blev mer som en happening.

  ”Vi syns i de sälla jaktmarkerna Kurt”

 7. Profilbild för Martina
  Martina

  Jag hittade mina gamla Don Curtis-cdskivor idag i en gammal låda, och så många minnen dök upp. Jag träffade Curt många ggr i Rättvik under mina barndoms somrar på 90-talet. Det visade sig sig också att min pappa och hans syskon varit klass/skolkamrater med honom i Fredrika (de växte upp i Tallsjö). Nu sitter jag här och gråter…efter att ha lyssnat på Don Curtis musik igen, väcker så många minnen. Och nu i vuxen ålder får musiken dessutom en helt annan mening. Även min lilla systerdotter är hänförd. Helt otroligt fina låtar, en otroligt fin person, som tyvärr gick bort alldeles för tidigt. Vila i frid<3

 8. Profilbild för Ola
  Ola

  Någon här som kan hjälpa mig få tag i hans album Hurt ? Har letat många år efter den då jag tycker han sjöng Elvis bättre än Elvis själv ! Vila i frid Curt

 9. Profilbild för Bo Lundström
  Bo Lundström

  Curt låg många gånger på golvet i mitt och Stellan G. rum på internat skolan i Vännes, han och mina kompisar spelade ihop i ett band som kallades Four Leaves Clover, jag skötte ljudet.
  Dom vann dansbands tävlan i Umeå över mer kända band, damerna i jurin grät när han sjöng
  Elvis ”only you”.

 10. Profilbild för Jim Bridger
  Jim Bridger

  Curt uppträdde många gånger tillsammans med Wild-West klubben ”Peacemakers” där jag själv var med under två säsonger och skulle efter varje ställe åter till Sälen och sitt Indianläger medan klubben fortsatte till andra Wild-West festivaler. Vet ej riktigt var jag kan köpa CD-skivor med honom och vore trevligt med sådana minnen.

 11. Profilbild för Bia
  Bia

  Curt var min biologiska halvbror, som jag inte är uppvuxen med. Han hade inga biologiska barn.

 12. Profilbild för Lennart löf
  Lennart löf

  Hej lelle här ,bodde i Skogås på 60 talet(storvretsvägen) och var kompis med Tomas Vars mamma polade med Don Curtis ,han hade byggt en indian by ( mindre sådan ) i gamla delen av Skogås en liten bit från järnvägen.han såg nästan ut som en indian långt svart hår .var en snäll kille ,

  1. Profilbild för Ove jonsson
   Ove jonsson

   Hade han inte en bror FRED

   Lever han ?

 13. Profilbild för Mikael Öhlin
  Mikael Öhlin

  Träffade Curt i Junsele på Country & western festivalen och köpte två CD skivor och jag älskar hans musik både rock, ballader och indianmusiken. Blev ledsen när jag fick reda på att han dött.

 14. Profilbild för Lasse Närvä
  Lasse Närvä

  Tjoho. Jag spelade orgel i Moondogs (hans kompband). Vi spelade bla. på Nalen (Stora scen). Don var en oerhört bra sångare.

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Lasse! Tack för din kommentar. Otroligt coolt! Berätta gärna mer om hur det var att spela med Don Curtis och hur ”hans samtid” tog emot honom.

 15. Profilbild för Mattias Carlberg
  Mattias Carlberg

  Hans låt Moder Jord. Släpptes den på någon LP? Vilken LP var det i sådana fall?

  Tack på förhand

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hej Mattias! Troligen inte. Låten verkar vara utgiven på CD-singel 2001, åtminstone enligt Svensk Mediedatabas. Men eftersom vi aldrig har sett den och ingen annan på nätet verkar ha skrivit om den, så är det kanske inte en vågad gissning att utgåvan är att betrakta som ”privatpress”, dvs gjord i mycket lite upplaga. Någon läsare får gärna rätta mig om jag har fel.

 16. Profilbild för Olof Hansson

  Hej Magnus Nilsson
  Låten Moder Jord måste man säga att den är alltid aktuell i dessa tider när miljön är så omtalad.
  Hittade videon på Youtube
  Jag träffade även honom i Junsele på Countryfestivalen

 17. Profilbild för Roland Nordin

  Vi spelade samtidigt, vårt band The Boots påstogs vara det band som ”placerade Ö-vik på popkartan” och det kan nog stämma. Vi gjorde under vår aktiva period mellan 50 och hundra spelningar per år vilket man får se som rätt mycket på den tiden! Boots hemsida stängs ner i december 2020 efter att ha funnits på nätet sedan 1999. Passa gärna på att skriva en hälsning i gästboken innan sidan släcks ner!
  http://www.the-boots.se/
  Hälsningar
  /Roland – gitarristen i bandet som ”placerade Ö-vik på popkartan”

 18. Profilbild för Karl-Gustav Jonsén
  Karl-Gustav Jonsén

  Har som för mig att jag fick en kassett av Leif Ivan Karlsson, då han hade SpecialbilCenter i Luleå i början av 90-talet

 19. Profilbild för Anders Nyman
  Anders Nyman

  Visste inte vem Don Curtis var, såg en bild, tagen av Lars Epstein från almstriden i Kungsträdgården i Stockholm 1971. På fotot ser man att på en av almarna satt en lapp med texten ”Den helige ande vakar över almarna” med Don Curtis namn på, blev nyfiken och hamnade här. Spännande person tydligen.

 20. Profilbild för Helen Gerhardsson
  Helen Gerhardsson

  Min pappa sjöng i slutet av 1960-talet/i början av 1970-talet i gruppen Scoopes som spelade in singeln Red Little Indian Brother tillsammans med Don Curtis. Jag minns att singeln var i röd vinyl.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *