Anna-Lisa Ingemanson

Anna-Lisa Ingemanson

Om Sverige har ett svar på Loch Ness-monstret, så är det Anna-Lisa Ingemanson. Få har sett henne, men de som gjort det är… skräckslagna.

Om titeln Den största freakshowen på jorden fanns, så skulle den kunna delas ut årligen till Anna-Lisa Ingemanson. Anna-Lisa föddes den 12 augusti 1909 och var bosatt i Stockholm, där hon drev egen rörelse inom fotvård. Om minnet inte sviker så hade hon salong på Södermalm. Vid sidan av sitt yrke uppträdde hon även som spektakulär sångartist och gav också ut skivor på den egna etiketten ALI.

Främst framförde hon gamla svenska schlagers av ädelt märke, men massakrerade dem alltid till oigenkännlighet. Få har sjungit så falskt som Anna-Lisa Ingemanson, faktiskt så illa att hon är den enda artist vi spelat på Sunkit som publiken krävt att vi ska stänga av (det var i och för sig ett bra tag sedan, man vänjer sig ju vid det mesta).

Anna-Lisa Ingemanson medverkade i den legendariska tevesända (sändes första gången i TV2 1974-04-22, kl. 20.20-20.55 samt i repris i Kanal 1 1991-08-27, kl. 20.00-20.30) galan Bättre sett än aldrig, med förlaga i radioprogrammet Bättre sänt än aldrig som presenterades av Lasse O’Månsson och Bengan Wittström i början av 1970-talet. Där är hon sminkad med vad som ser ut att vara zinkpasta, helt klädd i vit krinolin och assisterad av sin vita och vettskrämda pudel. Programmet resulterade i skivan Bad Old Days.

I SVT:s arkiv finns också nedtecknat hur programmet beskrevs i tablåer och liknande:

Den svenske mästaren i sanslös humor L O’Månsson slår till igen i en vidunderlig anti-kabaré från Bal Palais, tillsammans med B Wittström från radions ’Bättre sänt än aldrig’ presenterar underhållningsbranschens naivister. Där finns t. ex. Surprise Sisters, som kommer att göra alla andra körer mållösa. Pauskossaren W Sommerhag. A-L Ingemansson m ’Nudistpolka’. H Rydell. den sjungande och steppande kocken R Nilsson. I Petrow, som med stor inlevelse framför bl. a. ’Oh my darling Clementine’. R Öfvermans orkester. Dansare med koreograf N Ahlquist. (tid 33.37) EW

[Uppdatering] Tack vare att någon lagt upp klipp från Bättre sett än aldrig, så kan vi nu alla njuta av Anna-Lisas märkliga framträdande. Tack, Mats Brusman, för tipset!

Anna-Lisa live på Zanzibar

Anna-Lisa Ingemansons troligen största offentliga uppträdande var på den omsusade soulklubben Zanzibar i Stockholm (Micke Goulos klubb på legendariska Ritz vid Medborgarplatsen), i mitten av 1980-talet. Hon dök upp med pudel och kassettbandspelare, eftersom ”min pianolärare inte får vara uppe så här sent”, satte bandspelaren – med komp – på axeln och sjöng sedan atonalt i en knapp timme medan pudeln ylade och publiken hotade klubbvärden till livet. Stor succé!

Anna-Lisa Ingemanson avled den 15 februari 2003 och är begravd i minneslunden på Norra begravningsplatsen i Solna.

På ett exemplar av singeln Midsommarnatt fann vi en handskriven dikt fästad vid omslaget:

Jag vill ge somliga sommar sånger till dej vill du ha dom av mej Följer du mej så kan du få alla stjärnorna Känner du mina fotspår? Också min fyrbente vän, en liten ökenfarare, är me, som syns även på bilden på framsidan Hon är urgulli, så ögonfransarna bildar liksom en gloria kring hjässan och ögonen glöder av vilja. Så man känner sig sådär fjärskådande i själen. Så här ha ja försökt åskådligt göra lilla valpen Sagas karaktär. De här e mina fantasier.

Yttersta världsklass!

Diskografi

Här presenterar vi en förmodligen komplett diskografi, sammanställd av Thomaz Ransmyr. Håll till godo!

Sång till pianosolo, EP, förmodligen 1960-tal, SELA 3169, konstomslag. Sida A: Vem kan segla förutan vind, Sommartid, Det gåtfulla folket. Sida B: Liksom en herdinna, Nånstans nå’ngång, Vaggsång.

Vaxholm ettan, EP, 7 låtar, 33 rpm, bildomslag. Låtar: se Oh mein papa.

Oh mein papa, EP, samma skiva som Vaxholm ettan, men med annan låtordning och annat omslag (dessutom med en annan hund på bildomslaget!). Låtar: Oh mein papa, Två mörka ögon, Hela världen, I Lissabon, Vaxholm ettan, Å jänta å ja, Var barmhärtig.

Sju ensamma kvällar, EP, 5 låtar, 45 rpm, bildomslag (Thomaz ex är signerat på baksidan av Anna-Lisa, med dedikation och tack till Anna-Lisas hambolärare!). Svartvitt omslag, halvfigur med pudel.

EP, Låtar: Vallvisa, Härlig är jorden, Där björkarna susa, Tränger i dolda djupen ner, Vart jag går i skogar berg o dalar.

EP, samma omslagsfoto som till Oh mein papa. Låtar: Midsommarnatt, Vain kotka lentttää anrikaan, Då väntar jag vid vägarna, Viljasången.

The Bad Old Days, LP. Under pseudonymen Emma Messerschmidt On The Rocks. Live.

Sång till trio (?), 1972, LP, bildomslag.

Anna-Lisa Ingemansson med Orkester, LP. Låtar: Svarta ögon, Främmande länder, Sol över Klara, En dag är prinsen här, Längtan till landet, Kristallen den fina, Fragancia, Kalinka, Änglamark, Oh en sån underbar morgon, Glädjens blomster.

Anna-Lisa Ingemanson på webben

Anna-Lisa Ingemansons världskarriär tog ett jätteskutt den 20 mars 2003, då vår vän och välgörare Johan Johansson presenterade henne i samband med projektet 365 Days. Då kunde tusentals musikintresserade världen över njuta av Anna-Lisas version av Oxdragarsång.

Ingemanson eller Ingemansson – frågan om ett eller två s

Fram till januari 2004 lanserade Sunkit denna framstående artist under stavningen Anna-Lisa Ingemansson. Dock förekommer stavningen Ingemanson på vissa skivor, och i augusti 2004 kunde Anna-Lisas sonson, Patric Ingemanson, bekräfta att efternamnet ska stavas med ett s.

Tack

Tack till Pojlof Sandberg för omslagsbilden. Tack också till Thomaz Ransmyr, Mattias Hyvönen, Mats Brusman och Johan Johansson. Tack till Per Gudmundson för uppgifter från SVT: s arkiv. Stort tack till Patric Ingemanson.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Anna-Lisa Ingemanson”

  1. Profilbild för Mats Brusman

    Anna-Lisas framträdande i ”Bättre sett än aldrig” kan nu beskådas på Youtube! http://www.youtube.com/watch?v=5ZYWopdyiDE

  2. […] återkommande gånger genom åren ha läst om något kultförklarat tv-program där en vitsminkad Anna-Lisa Ingemanson ska ha […]

  3. Profilbild för Levi Allan Örtvik
    Levi Allan Örtvik

    Faktiskt rörande..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *