Åke Uppman

Åke Uppman

Han var en man som träffat många kvinnor, både på krogar och bordeller. Åke Uppman blev en legend efter bara en EP. Han dog 1988, bara 50 år gammal.

Åke Allan Arnold Uppman, född den 26 oktober 1937, död den 8 december 1988, var en tidig företrädare för svensk outlaw-country.

Klassisk är Åke Uppmans enda utgivna skiva, EP:n Jag är en man, där Åke sjunger ”Jag är en man som träffat många kvinnor / även på krogar och bordeller”. Och man hör direkt att… nej, Åke, det har du nog inte.

Inspelningen har en fantastisk basist; det låter som om han hämtade ut ”Hobbex-basen” dagen innan. Texten är också fantastisk, rakt igenom.

Åke Uppman gjorde alltså bara en EP, slog aldrig i sin samtid och få talar om honom idag. Trots enorm star quality.

Musiken på skivan är komponerad av Åke Uppman, men (de ganska häpnadsväckande) texterna är författade av Jan Grönborg. Skivan är utgiven 1969 på etiketten GU. Det krävs inte så vild fantasi för att gissa sig till teorin att GU är initialerna i deras efternamn. Skivnumret GU 1111 tyder också på att detta är bolagets första utgåva. Sammantaget gissar vi på att Uppman och Grönborg lät bekosta inspelningen på egen hand, själva skötte distributionen och sålde… väldigt lite. Det är väl inte helt otroligt att tänka sig att restupplagan fick gå på tippen vid någon flytt tio år senare. Något som skulle kunna förklara varför det på marknaden nästan inte finns exemplar att få tag på, hur mycket man än letar.

Vi har sett Sveriges Radios grammofonarkivs två exemplar och noterat bland annars torra fakta om produkten:

(Obs texten B1)

Vi skulle nog tillägga: Obs texten på alla låtar! 😉

Detta är titlarna på EP:n

 • A1 Jag är en man, 2’36
 • A2 Hemma är vår jord, 1’22
 • B1 Höghusidyll, 2’28
 • B2 Min vän, 2’12

På omslagets baksida ges tyvärr ingen direkt uttömmande bild av artisten Åke Uppman, men sensationellt är att den lätt förvirrade basisten anges som studiomusiker. Här är hela texten:

Åke Uppman är egentligen ingen ny artist, bara för detta råkar vara den första grammofoninspelningen som han gjort, han har alltid haft en förmåga att genom sin sång och gitarrspel sprida en ”viss atmosfär” i såväl mindre som större sällskap.
Vi hoppas genom denna inspelning kunna erbjuda en större publik detta speciella att lyssna till artisten Åke Uppman som även har gjort musiken.
Textförfattaren Jan Grönborg har också en särskild ton i sitt språk. Som studiomusiker medverkar Lars Forsén på dragspel, solo och basgitarr.

Trots sin stora spridning i kassettkopierande kretsar är informationen om personen Åke Uppman bristfällig, för att inte säga minimal. Vår medarbetare Henrik Martinell lyckades i mars 2004 äntligen få tag i någon som visste något, nämligen Åkes son. Tyvärr lämnade han det tråkiga beskedet att pappa Åke dog efter en hjärtinfarkt den 8 december 1988. Åke Uppman blev bara 50 år gammal.

Uppdatering: Henrik Martinell har träffat Jan Grönborg! Läs hela intervjun i Min vän Åke Uppman.

Här kan du lyssna på Jag är en man:

Åke Uppman: Jag är en man

Åke Uppman och ABBA

Carl Magnus Palm skriver till oss:

Jag har lite information om Åke Uppman. Det var tydligen så att han i början av 60-talet hade ett band som spelade på den legendariska ungdomsgården Tegelhögen i Vällingby. Följande intervjucitat är mer eller mindre ordagrant från programmet B för Benny, ett avsnitt om Benny Andersson i en radioserie om ABBA som sändes 1976:
Åke Uppman: ”Vi höll på att spela där eller tränade eller vad vi gjorde och då kom han fram och sa att han kunde spela piano. Vi provade det där, och han kunde verkligen spela piano. Vi kom överens om att vi skulle spela ihop och vi tränade och tränade och sen fick vi åka ut och spela överallt. Det var rock och… ja, det var mest rock och ibland kunde det bli en sån där hajte-rajtan-rajtan, med dragspel och det. Han var ju bra på det, Benny, också. Vi kallade oss för The Gamblers, kallade vi oss för. Vi började med Playboys, men det namnet tyckte jag var… Man vet ju vad Playboy betyder, så vi ändrade det till Gamblers. […] Vi pratade om det allihop, om hur vi skulle spela, arrangemang och sånt där. Vi hade en viss stil på den tiden. En stil som man inte kan få fram riktigt numera, men det var väl mycket hans förtjänst, antar jag. Han hade många idéer, alltså.”
Detta bör ha varit någon gång under perioden 1961-1963.

Tack, Carl Magnus!

Som ren kuriosa kan vi berätta, att Sven Zetterberg – känd från bland annat Chicago Express – satte Åke Uppman högt bland sina favoriter.

Åke Uppman är begravd på Botkyrka kyrkogård söder om Stockholm.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Åke Uppman”

 1. Profilbild för Björn Fällström
  Björn Fällström

  Jag är gift med Åkes syster Ann-Wiol.
  När Åke bodde i Gävle kallades han Gävle Rock Kung. Rock Olga var mer känd.
  Jag körde ofta Åke och Benny till och från Vällingby när dom spelade
  Dom repade hemma i Råcksta hos mina svärföräldrar bra klös undrar vad grannarna tyckte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *