Ture Wolf

Ture Wolf – mannen och myten bakom ”Svarte Joe och jag”

”Den svarta fick Joe betala, men den vita betala jag”, skaldade landets mest entonige humorist, Ture Wolf. Och gavs ut på skivmärket Flop.

Ture Wolf (28 mars 1919 – 2 juli 1984) var en svensk tolkare av skillingtryck och andra visor. Egensinnig och entonig cirkulerar hans stämma i kassettversioner med den oackompanjerade Svarte Joe, där Ture skaldar om…

Känner du Svarte Joe
ifrån Amerikas största stad?
Han är en bussig kille
och jämt så är han glad

Den humoristiska knorren i låten är att berättarjaget, en vit ”sailor”, och Svarte Joe har haft ihop det med en och samma kvinna, ett triangeldrama som resulterar i tvillingpojkar med olika hudfärg.

Nåja, låten är kanske ingen höjdare… men Tures framförande går inte av för hackor. Dels decimerar han melodin till ett ”först så går det upp och sen så går det ned”, dels avslutas inspelningen med en fin replik från Ture till kontrollrummet:

Det vart nån störning där i mitten, det störde för mycket. Hur lät det där nu då?

En kort passage i musikhistorien, som etsats sig fast i minnet hos alla som hört Ture Wolf.

Med ackompanjemang finns ett helt album utgivet med Ture Wolf. Skivbolaget är det legendariska Flop (en underetikett till Sonet).

Uppdatering 2021-01-14: Det där med en hel LP med Ture Wolf måste jag ha missförstått eller drömt ihop. Rätta mig gärna – mycket gärna – om jag har fel. / Artikelförfattaren

Så här skriver Mats Brusman till Sunkit:

Kan tipsa om att Ture förekommer som ”offer” på Kalle Sändares Väggen é klar! från 1975. Där framgår bland annat att Ture varit med i radioprogrammet Bättre sänt än aldrig samt att han – utöver Svarte Joe – skrivit en ”mycket populär” visa som heter Greven och som ”handlar om att dom super”.

Och i november 2003 ett tillägg:

En kort kommentar i anslutning till Ture Wulf-debatten: Vem är det som sitter till höger om Lasse O’ på omslaget till Bad Old Days-skivan, om inte Carl-Axel Thernberg, alias Kalle Sändare! Var detta före eller efter Väggen är klar!, där Ture nämner att han varit med i Bättre sänt än aldrig?
Hälsningar
Mats Brusman

Bättre sänt än aldrig var radioprogrammet där Lasse O’Månsson och Bengan Wittström gav utrymme åt en artistparad som detta land aldrig – förr eller senare – sett maken till. Det blev också en teveshow, Bad Old Days, tillsammans med bland andra Anna-Lisa Ingemanson.

I juni 2003 fick vi följande e-brev med en vidare fundering kring Kalle Sändare-spåret samt en riktig solskenshistoria:

Hej!
Har just upptäckt Sunkit-sajten. Härligt!
Läste om Ture Wulf och jag kände genast igen beskrivningen från Kalle Sändares Väggen é klar. Det som är lite märkligt är att Ture även är med på en annan Kalle Sändare-skiva, nämligen El Zou Zou:s öden och äventyr. Där blir han ”offer” som trollkarlsassistent. Jag har funderat en hel del på detta och undrat om Kalles skivor delvis är fejkade. Eller är denne Ture Wulf så korkad att han går på samma grej två gånger?
För övrigt så måste jag berätta en episod angående Wild Man Fisher. Hade en kompis på 60-talet, Björn Strandell, som var Zappa-diggare. Han fick höra talas om skivan An evening with Wild Man Fisher och den skulle han ha till varje pris. Men så var det det här med pengar. Han bodde granne med en frukthandlare som hade affär inne i Sundsvall. Det blev hans räddning. Björn jobbade en dag i fruktaffärens potatiskällare med att packa potatis i 2-kilospåsar. Så fick han då ihop till dubbel-LP:n som han genast införskaffade på Nyström Musik (nedlagd sedan länge). Jag vet att han har skivan kvar – en dyrgrip. Själv hade jag ingen skivspelare utan har skivan kopierad på ett rullband som Björn skickade till mig när han flyttat till Norrköping (numera boende i Skövde).
(Jag kämpade också i potatiskällaren för att få ihop till en elgitarr på Hagströms Musik – en Hagströmplanka med pärlemorinlägg i halsen. Jag fick pengarna, rusade till affären… bara för att konstatera att den var såld. Det hade också varit en dyrgrip idag).
Hälsningar
Bo Österholm
Kvissleby

Notera: Vi har under lång tid stavat Tures efternamn Wulf, men sedan december 2009 gått över till – det korrekta – Ture Wolf.

Läs mer


Publicerat

i

av

Kommentarer

13 svar till ”Ture Wolf – mannen och myten bakom ”Svarte Joe och jag””

 1. […] På Sunkit finns mer info om Ture Wolf. […]

 2. Profilbild för Mats Brusman
  Mats Brusman

  En intervju med Rune Öfwerman på kallesandare.com kastar lite ljus över Tures medverkan på Kalle Sändares skivor:

  ”[…]El Zou-Zou. Den är jävligt bra med Ture Wolf. Den när han söker manlig assistent till El Zou-Zou. Jag sa till honom att det finns en kille som är trollkarl som heter El Zou-Zou, han sitter på det här numret. Om du ringer dit imorgon, så kan du nog jobba med honom. Då kände Ture Wolf att han liksom fick lite betalt också.”
  (http://www.kallesandare.com/index.php?option=com_content&task=view&id=131&Itemid=56)

  Men stavas inte Tures namn fel här på Sunkit? I samtalet med Kalle Sändare på Väggen e klar bokstaverar han sitt namn W-O-l-f…

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Tack för kommentaren, Mats. Vi har fått stavningen Ture Wulf någonstans ifrån, men det har fallit ur minnet vid det här laget. Vi får kolla upp det. Mer info om honom kommer…

 3. Profilbild för Håkan Persson
  Håkan Persson

  Som jag minns samtalet i Taklagsfesten så är det KALLE som bokstaverar Tures namn: V – L -O -V. Ture Vlov?
  Ture svarar med ett läte som liknar ett ”ja”…

 4. Profilbild för Lars-Olof Lindberg

  Ture är kung! Jag har en inspelning av Greven och det är en helt gudomlig låt. Och jag har även fått tag i en alternativ inspelning av Svarta Joe.
  Om ni går med i GOSF, Gris och Skridskoföreningen, så blir ni inbjudna sittningar där vi lyssnar på outgivet material. Ture förekommer på en del. Läs mer http://www.kallesandare.com
  Om Magnus tillåter kan jag plocka med inspelningar på någon framtida Sunkit//Lola (tillika Grosshandlare Lindberg i TOFS)

 5. Profilbild för Mats Brusman
  Mats Brusman

  Så här låter dialogen i Taklagsfesten:

  Kalle: Har du strut-trombon hemma?
  Ture: Nää…
  Kalle: Sture Golf?
  Ture: Ture Wolf
  Kalle: Jaså Ture…
  Ture: TURE Wolf
  Kalle: eh…dubbel-w?
  Ture: Jaa…
  Kalle: L…O…
  Ture: Ja, L… O-L-F!
  Kalle: L-O-W
  Ture: Ja…
  Kalle: Ja… Ture Wlow!

  Så det verkar ju som om Ture själv stavade med O. Om han nu inte blev bortkollrad av Kalle…

  1. Profilbild för Magnus Nilsson

   Hehe, ja det är ju inte utan att man blir lite bortkollrad själv.

 6. Profilbild för Bengt Krantz
  Bengt Krantz

  Av alla intervjuoffer Kalle Sändare förtalade sig med så finns knappast någon som så väl flyter med i Kalles enastående konversationsteknik som Ture Wolf eller Ture Vlov som Kalle upphöjde honom till. Lägg ner Wulf, det låter fel och futtigt, även 25 år efter hans död.
  Tures ekonomisering med luft lyckas inte riktigt i den första strofen till Svarte Joe (uttalas jo-ee). För mycket sprit i matstrupen och för litet luft i luftstrupen gör att när Ture anländer till ”han är en bussig kille och jämt så är han glad”, så är han tvungen att pressa ur sig ordet ”glad”, som om han var gråtfärdig. Men luftbrist är den lyckade orsaken med all säkerhet jämte litet rampfeber.
  När det kommer till ”Greven”, som Ture gärna exekverar på taklagsfesten, så verkar det som han sjunger mest på inandning.
  ”Det kommer en greve på Östermalmstorg”, und so weiter.
  Kardemummasumman av detta blir då att Carl-Axel Thernberg och Ture Wolf sällar sig till samma absolut äkta kategori av ”complete naturals” som manuskriptkomiker aldrig kommer i närheten av. Humor från igår och den ”humor” vi terroriseras med i dag får mig att känna att ett tredje världskrig seglat förbi,utan att vi märkte det. Låt oss glädja oss åt de guldkantade dokument som dessa herrar lämnat efter sig; en humanistisk humor, så sällsynt i dag.

 7. Profilbild för Mats Brusman
  Mats Brusman

  Den som tycks veta en del om Ture Wolf är Staffan Öfwerman (son till Rune?). Se diskussion på Facebook:
  http://www.facebook.com/topic.php?uid=17830811179&topic=4807

 8. Profilbild för Henrik Martinell
  Henrik Martinell

  Har hört att Ture och jazzmusikern Ernst Landl hade ett samarbete på låten ”Tripp, trapp, trull, lilla hjärtegull”.
  Kan någon bekräfta det?

 9. Profilbild för Magnus Nilsson

  Vi har nu fått bekräftat att rätt stavning ska vara Ture Wolf och inget annat. Henrik Martinell har varit i kontakt med Tures familj, och det tackar vi naturligtvis för.

  Jag antar att chansningen Wulf tillkom i Sunkits början. På den nätbaserade stenåldern var vi oftast de enda som skrev om ”dessa artister”. Hade vi fått till det fel, så blev det sedan fel överallt.

 10. Profilbild för Burt von Bolton
  Burt von Bolton

  B sidan på Svarte Joe, är låten ”Bingo Kalle” som handlar om Lennart Östlunds (Polar Studios) pappa! Dom ska ha arbetat på samma arbetsplats. Singeln står uppställd i entrén till Polar Studios tillsamans med en länga av guld och platinaskivor!
  http://farm4.static.flickr.com/3189/3074947213_50b9e978f0_o.jpg

 11. Profilbild för Jörg Ausfelt

  Även jag slogs i slutet av 70-talet av att Ture Wolf lät sig luras att medverka på tvenne LP-skivor. Hans bägge konversationer med Kalle var naturliga inslag på mina frekventa helgfester (när de super och så…) på 80-talet. Att det finns en LP med honom låter ju sensationellt – den borde återutges remastrad i tuff lyxförpackning.

  Vad gäller Wild Man Fischer är originalet faktiskt bara värt en 300 spänn i bra skick, annars finns den i ett otal billiga CD-utgåvor:
  https://www.discogs.com/Wild-Man-Fischer-An-Evening-With-Wild-Man-Fischer/master/81284

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *