Mikael Prinsen Trolin soundcheckar med Sunkit All-Stars på Sunkits julfest 2017 (foto: Magnus Nilsson)

Kan man ragga unga med musik?

Den som vill nå ungdomen får tala på ungdomens vis, men frågan är hur man gör. För många myndigheter och organisationer är musiken medlet och nu sällar sig IOGT-NTO till raden av skivutgivare.

Så länge jag kan minnas har Mikael Trolin varit ett namn i Stockholms musikliv, först som medlem i nästan legendariska Zzzang Tumb och därefter som artist under namnet Chaim. På senare år har han uppmärksammats som nigeriansk prins och politiskt aktiv för Folkpartiet.

Hans framgångar inom musiken har varit blygsamma – uppmärksamheten för hans öde som ”Prinsen från Bredäng” och hans kandidatur till Europaparlamentet har rönt betydligt större uppmärksamhet.

Mikael Trolin är långt ifrån ensam, det finns många som harvar på med musiken, spelar in hemma och snickrar låtar… utan att en människa bryr sig. Han är heller inte ensam om att ha välkomnats med stora famnen när någon myndighet eller organisation vill nå ungdomen med musiken som medel.

För det är ju ofta så, att den som inte känner sin målgrupp måste ha en ambassadör som man tror känner målgruppen. Man måste tala till bönder på bönders vis… och kan man inte själv, så får man finna sig en som kan (eller tror sig kunna).

I dagarna släpper nykterhetsrörelsen IOGT-NTO en CD-singel med Mikael Trolin, en kampanjlåt mot sänkt alkoholskatt. Låten på skivan heter Man kan ragga brudar utan sprit.

Självklart trodde jag att det var ett skämt.

Självklart trodde alla jag talat med att det var ett skämt. Men det är gjort på fullaste allvar.

Låt mig först nämna något om själva musiken. Jag tycker om Mikael Trolins röst, han sjunger inte världsbäst men helt klart godkänt och med en personlig ton. Refrängen har ambitioner att nå samma slagkraft som Magnus Ugglas hits, men versen är odynamisk och håller dåligt (eller inte alls) ihop med övriga låten. Sammantaget inte mycket att orda om.

Det finns dock några punkter som gör detta till en milstolpe i svensk sunkadelica. Bland dem finns:

  1. Låten motverkar sitt syfte. Om Man kan ragga brudar utan sprit blir en hit, så blir det som ironiskt allsångsnummer på fyllefester.
  2. Gabriel Romanus (också fp) – den förre chefen för Systembolaget – medverkar som någon sorts rappare. Han har väl någon sorts skumögd glimt i ögat och låter mystrevligt uppfostrande. Hans insats är helt klart underhållande.
  3. ”Vinsten från singeln kommer oavkortat att gå till IOGT-NTO:s sommarläger för barn i missbrukarmiljöer”, förkunnar pressmeddelandet. Hallå? Vilken vinst? Vad tror ni?

Till detta kommer texten, som är så sjukt galen att man bara måste älska den. Verserna verkar egentligen handla om EU, varför man får anta att Trolin först försökt få ut den i något annat sammanhang. Dessutom är den helt obegriplig… Först är det alla hudfärger som saknar relevans, sedan ska vi sjunga…

med i denna våran samstämda sång:
Man kan ragga brudar
Man kan ragga brudar utan sprit

Ska hela världens folk gå samman för att ragga brudar? Herreminjeochskapare!

Skynda att ladda ned låten! Snart kommer IOGT-NTO att vakna ur sin folkrörelsesömn och inse vad de ställt till med… Du hittar låten (när detta skrivs) längst ned i pressmeddelandet Mikael ”Prinsen” Trolin gör låt för nykterhet.

Av Magnus Nilsson

Relaterade länkar
> IOGT-NTO:s webbplats (extern länk)
> KC Wilkersons Don’t Drive Drunk (extern länk)
> Don’t Drive Drunk akustisk mp3:a (extern länk)

Tack till

Martin Kristenson och Peter Öholm.

Kommentarer

Hej,
Jag sitter i ett ruggigt och kallt Minneapolis och skrattar. Tack för länken till Man kan ragga brudar utan sprit. Jag har lyssnat flera gånger på den. Hur kan någon (nykter??) person komma på idén att ge ut något sådant och dessutom räkna med en vinst? Jag ser framfor mig ’After Ski’ i Åre eller någon annanstans där man slutat spela Living next door to Alice (Alice, Alice – who the f**k is Alice) och i stället spelar Man kan … Snart kommer väl dansbandet Prinzarna att turnera runt på logdanser och danser i sporthallar i glesbygden och framföra låten. Trovärdigheten i budskapet är lika med noll. Lika trovärdigt som om Hans Scheike skulle ge ut singeln Man kan aga flickor utan smisk. Gudrun Schyman kan ju haka på med en feministversion Man kan ragga karlar utan lådvin. Nej, jag tror personligen att Trio mé Bumba med sin låt Spola kröken är ett trovärdigare alternativ i opinionsbildningen.
Thomas Ohman, 19 november 2004


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *