Anton Maiden

Anton Maiden är död

Som Anton Maiden gav han karaoke ett helt nytt ansikte med sina tolkningar av Iron Maidens klassiker. Anton Gustafsson blev bara 23 år gammal.

Han var en av Sveriges mest spridda artister, Anton Maiden. En vanlig grabb från Sjuhäradsbygden som sannolikt inte gjorde så mycket väsen av sig privat – eller i svenska medier – men som gjorde musik med lyssnare över hela världen. Anton Gustafsson från Borås avled i november, bara 23 år gammal.

Anton Gustafsson tillhörde internetgenerationen, han skildrade sitt liv från tonåren och framåt på sin webbplats. Jag tänker på Lou Reeds skivtitel Growing Up in Public. Anton skrev om familjelivet och sina intressen, ganska trivialt och med en naiv uppriktighet som säkert uppfattades av många som hopplöst töntig. Genom sin egen webbplats blev han ett spritt namn bland internetanvändare.

När Anton Gustafsson förälskade sig i hårdrockslegenderna Iron Maiden skulle världen aldrig bli densamma igen. Gud vet hur han kom på idén, men Anton laddade ned midi-filer av Iron Maidens låtar och sjöng själv i en energifylld, kaotisk, falsk och gäll stil till musiken… och lade ut resultatet på sin webbplats! Download extravaganza följde och snart var Antons experiment spridda över världen. Artistnamnet Anton Maiden var också en lyckträff!

Musiken blev så omtalad att Lunacy Records och senare Nihilism Records gav ut den på CD. Vad Iron Maiden tyckte är inte bekant, men delar av hårdrockarvärlden är ytterligt humorbefriad – Anton Maiden var inte ett kärt namn i alla kretsar.

Så här skrev Anton Gustafsson om projektet, när skivan först kom ut:

Under våren 1999 uppmärksammades min hemsida en hel del i svenska medier, mest pga de ”tolkningar” av Iron Maiden som jag hade lagt ut. Det hela var bara en kul grej från början då jag sjöng till några midifiler för skojs skull. En klasskompis föreslog att jag skulle lägga ut dem på Internet och erbjöd mig plats på hans server för detta. Sagt och gjort, sedan dröjde det inte länge innan mediekarusellen drog igång, något som jag på intet sätt hade väntat mig. Det ledde även till att jag fick ett skivkontrakt med skivbolaget Lunacy Records i Malmö, och plattan släpptes den 15 september 1999. Anton Maiden är ett avslutat kapitel för min del…

På senare år plockade Anton bort låtarna från sin webbplats och mot slutet nämnde han inte ens projektets existens. Gissningsvis var han trött på den stora uppmärksamhet som följde hans ploj. De senaste åren ägnade Anton sitt stora intresse för resor.

Det är alltid tragiskt när en ung människa går bort. Anton Gustafssons minne förtjänar också att hyllas i sin egen kraft. Hans inspelningar med Iron Maiden-låtar har något speciellt, en kraft som gör att fans världen över kommer att fortsätta att lyssna på dem.

Vi kommer att sakna Anton Gustafsson, som vågade vara sig själv och som med en galen idé blev en av Sveriges mest spridda artister.

Anton Gustafsson föddes den 24 februari 1980 i Kinna. Han avled den 1 november 2003.

Länkar


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *