Sunkit hos Super 8

Helgen 26-27 augusti 2003 hade Sunkit glädjen att delta vid filmfestivalen Klubb Super 8 goes to hell – sammanlagt 24 timmar med oerhört underlig film, musik och trevligt umgänge.

Klubb Super 8 har länge plockat fram gammal – svensk och internationell – märklig film, sådant som ofta går under benämningen kalkonfilm. Runtom i världen finns det sammantaget ett stort intresse för populärkulturens geniala tillkortakommanden. Sverige utgör dock en begränsad marknad och intresset från kulturinstitutionerna för annat än finkultur eller folkkultur är – minst sagt – svalt. Detta till trots har Klubb Super 8 inte bara skapat möjligheter att visa märklig film, de har också orkat leta fram och återutge svensk kalkonfilm, en insats som borde belönas med minst Hans Majestät Konungens medalj för förtjänstfull insats för fosterlandet.

Slagna av sommarhettan hade Klubb Super 8 hyrt den anrika biografen Draken vid Fridhemsplan i Stockholm, en lokal som numera huserar events men fortfarande duger mer än väl för såväl film som partaj.

Mellan filmer som Rymdinvasion i Lappland, Frankenstein’s Castle of Freaks, She-Devils on Wheels och annat mumsigt spelade jag skivor från Sunkits rika lager… med viss dragning åt exotica, japanskt och skräckfilmsmusik, med en blek ambition om att binda ihop filmerna något.

Den starkaste filmupplevelsen var att se Starman – Attack from Space, en japansk ultralågbudgetfilm från sent 1950-tal (gick som teveserie i USA i mitten av 1960-talet) med en sanslös superhjälte i ytterst illasittande trikåer som med lätthet räddade universum från diverse skurkar… samtidigt som han skrattade och spände musklerna! Vill du veta mer om Starman, så har Amazon Starman – Attack from Space på DVD.

Övriga filmer: Bad Girls go to Hell, Teaserama, Double Agent 73, Marihuana – Weed with Roots in Hell samt The Gruesome Twosome.

Mot slutet av söndagen skapade några stammisar från klubb Sunkit ett eget partaj kring "discjockeybåset". Mycket roligt och uppskattat, tack för det!

Förhoppningsvis kommer Klubb Super 8 goes to hell att upprepas, kanske kan Stockholm få en årlig filmfestival för annat än "viktig" och "spännande" film.

Och detta är förmodligen bara början på ett – helt naturligt – fördjupat samarbete mellan Klubb Super 8 och Sunkit.

Av Magnus Nilsson


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *